intihal-raporu-alma

İntihal Raporu Nereden Alınır?

İntihal raporu tez aşamasında olan yüksek lisans ve doktora öğrencileri için tezlerini kontrol etmeleri için çıkarılmaktadır. İntihal raporu nedir sorusu genelde tez aşamasında olan öğrenciler tarafından çokça araştırılır. İntihal raporu öğrencinin ne kadar intihal yapmış olduğunu ona sunar. Bu sayede öğrenci tezini teslim etmeden önce intihal oranının düşürülmesi için çalışmalara başlar. Genelde bu süreç her zaman tez savunmasından önce gerçekleştirilen bir süreci kapsar.

Bu süreçte sık sık tezin intihal raporuna girmesi önem taşır. Bu sayede öğrenci intihal oranını güncel bir şekilde öğrenirken öte yandan intihal oranını düşürmeye çalışır. Aksi takdirde tez gerekli onay aşamasından geçemeyebilir. İntihal raporu nedir sorusundan ziyade ne kadar intihal oranına sahibim sorusu da öğrenciler tarafından çokça araştırılmaktadır. Bu hususta intihal düşürme yöntemleri devreye girerek intihal düşürme işlemi gerçekleştirilebilmektedir. Bu sayede sorunsuz bir şekilde savunma süreci atlatılmış olur.

İntihal Raporu Alma

İntihal raporu nedir ve nasıl alınır sorununa gelinecek olursa bu belgeyi iki şekilde almanız mümkündür. Bunlar ise bağlı bulunduğunuz enstitü ve turnitin hesabı olan özel kurumlardır. İlkini yani enstitüden almanız gerekliyse bunu danışman hocanız aracılığı ile alabilirsiniz. Yani kendiniz tek başınıza onay verilmeden alamazsınız. Ayrıca bunu da alabilmeniz için tezin artık son aşamaya gelmesi gerekir. Tezin başlangıcı ya da ortasındaysanız eğer bu raporu almanız mümkün değildir. Ancak yine de daha önceden kontrol amacı ile almanız gerekliyse yani zorunlu bir durum var ise o zaman da danışman hoca aracılığı ile alabilirsiniz. Akademik personelin bir öğretmen hesabı vardır. Öğrenci, rapor almak için danışman hocalara gönderir. Onlar aracılığı ile de kontrol işlemini gerçekleştirirsiniz. Fakat turnitin üyesi iseniz o zaman öğretim üyesinden sınıf bilgilerini alarak kendiniz bu alana girerek intihal raporuna ulaşabilirsiniz. Fakat çoğunlukla tez danışmanı kendisi size bu belgeyi gönderir.

İntihal raporu nedir sorusu bu şekilde ayrıntılı olarak cevap bulmuş olmaktadır. İntihal raporu almak için diğer seçenek turnitin intihal tespit programına erişimi olan özel kurumlardır. Kimi zaman öğrenciler ücretsiz intihal tespit programları ile bu işlemi yaparlar.  Bunda ise aklınıza bu programlar güvenilir mi diye bir soru takılabilir. Bugün piyasada birçok ücretsiz yazılım bulunmaktadır. Ancak şöyle bir durum var ki bu tür yazılımlar veri tabanına projeyi tamamen kaydettiği için bir sonraki kontrolde daha yüksek bir intihal oranı da çıkabilir. Ayrıca bu tür raporlarda kabul edilen intihal oranı ise genelde %20 olarak görülür. Tez benzerlik oranı kaç olmalıdır? sorusunun cevabı olarak; yüksek lisans tezinde bu oran %20 ve 40 arasında değişirken doktora tezinde bu oran %10’a kadar düşmektedir. Tez intihal oranı hesaplama ve kabul etilen tez benzerlik oranı hakkında daha ayrıntılı bilgi için tez yazım kılavuzu incelenebilir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top
Open chat
Merhaba.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?