Tez Benzerlik Raporu Ne Zaman Alınmalıdır?

Yazılan tezlerinin tez savunma sınavı öncesinde jüri üyelerine dağıtılmadan önce Tez Benzerlik Raporu’nun alınması gereklidir. Üniversiteler genellikle turnitin programını kullanarak bu raporu almaktadır.

Tez benzerlik programında değerlendirilmek üzere (.doc veya .docx) dökümanı şeklinde tek bir dosya olarak Anabilim Dalı Başkanlığının üst yazısıyla, danışman öğretim üyesi tarafından Fakülte Dekanlığına iletilir ve buradan tez orijinallik raporu alınır.

Oluşturulan “Tez Orijinallik Raporu”nda benzerlik endeksi %20 ve altında olan tezler, tez jüri üyelerine dağıtılmak üzere danışmana iletilir. Benzerlik endeksi üniversitelere ve tez türüne göre değişiklik göstermektedir. Doktora tezlerinde bu oran %10’ a kadar düşmektedir.

Raporda benzerlik endeksinin %20’den fazla olduğu belirlenen tez çalışması, raporu ile tez danışmanına geri gönderilir. Bu tez, tez jürisine dağıtılamaz ve aday tez savunma sınavına alınamaz. Bu nedenle danışmanınıza tezinizi teslim etmeden önce dışarıdan tez orijinallik raporu almanız sizin faydanızadır. Oranın yüksek çıkması halinde düzeltme imkanınız olacaktır. Raporda benzerlikler farklı renklerle ifade edilmektedir. Burada önemli olan kırmızı renkli alanların düzeltilerek değiştirilmesidir. Hakkında düzeltme kararı verilen tez için düzeltme sonrası Dekanlık tarafından tekrar Tez Orijinallik Raporu hazırlanır.

Raporda Benzerlik endeksi %20 ve altında olsa bile, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve tez yazım kılavuzundaki gerekli atıf ve alıntı usullerine uyulması gerekmektedir. Bu kanun ve esaslara uyulmaması halinde doğacak sorumluluk uzmanlık öğrencisi ve tez danışmanına aittir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top
Open chat
Merhaba.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?