Tez yazımında ya da bilimsel çalışmalarda kaynak göstermeden alıntı yapmak genel olarak intihal yapmak olarak tanımlanmaktadır. Kaynak taraması yapıldıktan sonra kaynakça kısmında, yapılan tüm alıntıların gösterilmesi gerekir. Bu gösterimin yapılmaması akademik hırsızlık olarak görülmektedir. İntihal konusunda intihal oranı nasıl düşürülür? Sorusu ile yanlışlıkla yapılan intihallerin önüne geçilmeye çalışılmaktadır.
İntihal akademik bir suçtur ve dolayısıyla bir cezası da vardır. Bu cezanın en hafifi akademik kariyerinizin sonlanması olacaktır. Başkasına ait çalışmayı veya değerlendirilmeyi kendinize aitmiş gibi gösteremezsiniz. Üniversiteler bu duruma engel olabilmek için çeşitli programlar kullanarak intihal oranını tespit etmektedirler. Bu nedenle akademik çalışma yapan öğrenciler çalışmalarında ne oranda intihal olduğunu öğrenerek enstitülerinin istediği orana düşürmeleri gereklidir.
İntihal Nasıl Önlenir?
Metinlerde yer alan intihaller günümüzde internet üzerinden geliştirilen programlar ile ortaya çıkarılabilmektedir. Bu programlar kullanıcının elinde olan metni çevrimiçi kaynaklar ile karşılaştırmaktadır. Değişik veri tabanlarında geniş bir kullanım ağı bulunan bu programlar sayesinde intihal oranı nasıl düşürülür? Sorusunun cevabı da ortaya çıkar.
İntihal programları olarak bilinen programlarla, metinlerde yer alan benzerlik oranları tespit edilmektedir. Bu programlar ile yapılan taramalarda benzerlik oranının sıfır çıkmasına gerek yoktur. Akademik çalışmalar arasında yer alan yüksek lisans tezlerinde genellikle yüzde 20 oranında benzerlik kabul edilmektedir. Yüzde 0 şeklindeki benzerlik oranında şüpheli durumlar dikkat çeker. Çünkü bazı kullanıcılar hile ile intihal oranı nasıl düşürülür? Sorusuna farklı boyutlar kazandırmaktadır. Genelde en az benzerlik oranı yüzde 2 ya da 3 gibi görülmektedir.
İntihal Oranı ile Benzerlik Oranı Farkı
İntihal oranını düşürmek için benzerlik ve intihal arasındaki farkı iyi bilmek gerekir. Akademik çalışmaların pek çoğunda standart kalıp ifadeler ile karşılaşmak mümkün olmaktadır. Bu kalıp ve ifadeler alıntı olarak görülmemektedir. Bunların dışında kalan çalışmalarda belli derecede benzerlik bulunmaktadır. Benzerliklerin içeriği araştırmacı tarafından tam olarak kontrol edilmelidir. Bazen alıntıların düzgün gösterilmemiş olması yüksek benzerlik oranının ortaya çıkmasını sağlar. Bu durum da intihal oranı nasıl düşürülür? Sorusunu doğurmaktadır.
Benzerlik belli oranlara kadar kabul edilir. Fakat intihal yüzde 1 oranında dahi olsa asla kabul edilmeyecektir. Benzerlik oranını düşürmek için öncelikle programların kullanılması gerekir. Benzerlik oranını düşürmek için çalışmanın akışını ve anlam bütünlüğünü bozmayacak değişiklikler yapılabilir. İntihal oranı nasıl düşürülür? Sorusunda eş anlamlı kelime kullanımı gibi çözümler üretilebilir. Fakat eş anlam kullanımında kelimelerin değiştirilmesi anlam bütünlüğünün korunması şeklinde gerçekleştirilmelidir. Aksi halde çalışmada anlam kayması ve değişikliği oluşabilir.
İntihal Oranını Düşürmeye Yönelik Öneriler
- Öncelikle çalışmanızda yararlandığınız eserlerden kullanmak istediğiniz cümleleri tırnak işareti içerisinde yazarak, başkasına ait olduğunu, cümlenin alıntı olduğunu göstermelisiniz. Tabi burada alıntı yapma kurallarını iyi bilmeniz gerekmektedir. Alıntıları doğru şekilde yazmanız intihal oranını düşürecektir.
- Yararlandığınız eserden aldığınız cümleleri kendi yorumunuz ile yeniden yazmanız ve sonunda aldığınız kaynağı göstermeniz de oranı düşürecektir.
- Kopyala- yapıştır (copy- paste) yapmamak intihal oranını düşürecektir. Programla tespit edilen cümleler kırmızı renkle işaretlenir. İntihal raporundaki cümlelerdeki kelimeleri eş anlamlıları ile değiştirmek de intihal oranını düşürecektir.
- İntihal oranı düşürme konusunda sizin için faydalı olacak bir diğer etken, güncelliği ve güvenilirliği olan intihal tespit etme programlarını kullanarak tezinizde intihal olan bölümleri zamanında düzeltip kurumunuza öylece teslim etmeniz sizi intihalden kurtaracaktır.