Benzerlik Taraması Nasıl Yapılır?

Benzerlik taraması, programlar sayesinde milyonlarca içeriğin taranarak tespit edilmesidir. Benzerlik tarama işleminde intihal tespit programına yüklenen ödev ve belgeler bir başka ödev ve belgeyle karşılaştırılarak tarama işleminden geçirilir. Aralarında olan en ufak bir benzerlik bile rapor ya da çizelge şeklinde verilir. Ayrıca karşılaştırma yapılırken sınıf eğitmeni tarafından belirlenmiş bir havuz içinde yapılan kıyaslamayı karşılaştırır. Bu sayede ödev ve tezlerin ne kadar benzersiz ve özgün yazıldığına bakılır.

Karşılaştırma belgesi bir benzerlik raporu olarak da adlandırılabilir. Bu karşılaştırma içinde eşleşen ya da benzer olan metinler özel taramadan geçer. Belgenin benzerlik oranı ise analiz işlemi bittikten sonra otomatik olarak ortaya çıkmaktadır. Benzerlik tarama işleminde her zaman güncel veriler ile ödev ya da tezinizi analiz edebilirsiniz. Ayrıca benzerlik taraması istenildiği zaman tekrar uygulanabilir. Yani veri tabanına kaydedilmiş olan ödeviniz için tekrar analiz yaptırarak, benzerlik oranını düşürebilir ve yeni benzerlik raporu alabilirsiniz.

Benzerlik Taraması Raporları

Benzerlik raporu yazılı ödevinizde bulunan bir metnin eşleşen diğer metne göre uygun olarak özetini sunar. Bu sayede nerede benzerliğe düştüğünüzü bulabilir ve hemen müdahale edebilirsiniz. Kimi benzer metinler istemeden oluşur. Bu gibi durumlarda anında müdahale ederek içerik veya anlatımda değişikliğe de gidebilirsiniz. Bu sayede en kısa sürede ödevinizi bitirebilir ve tarama işleminden olumlu bir şekilde çıkabilirsiniz. Benzerlik tarama işleminde tezleri ve ödevleri bölüm bölüm taratabileceğiniz gibi, tamamlandıktan sonra benzerlik taraması yapabilirsiniz. Tezlerin ve ödevlerin bölüm bitirildiği zaman benzerlik taraması yapılması, düzenleme açısından kolaylık sağlayacaktır.  Benzerlik taramasında eşlesen metinler, bir simge veya üzeri çizilerek gösterilebileceği gibi benzer olan metin tespit edilir ve belirtilir.

Benzerlik taramasında yer alan simgeler eşleşen metinlerin benzerliklerinin yüzdeliklerini gösterir. Buna benzerlik dizini denir. Burada yüzde ne kadar yüksek olursa havuzdaki bilgilere karşı eşleşen olarak ortaya çıkan metinde o kadar fazla olur demektir. Yüzde aralığı kurumlara göre değişiklik gösterir. Genellikle %10 ile %20 arasında yer alır. Yüzdeler ise sözcük sayısına ve metin yapısına göre belirlenir. Benzerlik taramasında yazılı ödev tam olarak biçimlendirilir ve orijinal metin ile kıyaslaması bu şekilde yapılır.  Kıyaslama işleminden sonra benzerlik oranına göre düzenlemeler yapabilir özgün metinler ortaya çıkarabilirsiniz. Benzerlik oranının her metinde görülebileceğini unutmayınız. Benzerlik taramasında önemli olan husus benzerlik oranıdır.

Benzerlik Taramasının Yorumlanması

Benzerlik taramasında bir metnin başka metinler ile olan benzerliği kontrol edilir. Ne kadar çok eşleşme olursa ona göre oranlar ortaya çıkarılır. Benzerlik tarama sayesinde belki de milyarlarca metin ile karşılaştırma yapılır. Bu yolla internetten alınmış olan hem güncel hem de arşivlenmiş olan metinlerin hepsi çıkartılarak yazılı metin ile karşılaştırılır. Bu havuzda binlerce metin sizin metniniz için karşılaştırma programına dahil edilerek metininizin orijinallik seviyesi de bu şekilde ortaya çıkmış olur. Burada meydana gelen renkler birer oranı temsil eder. Bunlar benzerlik yüzdelere ayrılır. %75 ve 100 arası bir benzerlik ya da %50 ve 74 arası bir benzerlik oranından hangisine dahilseniz ona göre oranlarınız oluşturulur. Ayrıca hiçbir şekilde eşleşen sözcüğünün yok ise bu durumda da yine program üzerinde eşleşen sözcük yok diye bir ibare ile karşılaşırsınız. Benzerlik tarama ile belgenizi ya da ödevinizi taratarak en güncel bilgilere ulaşabilir ve ödevinizin durumunu bu sayede öğrenebilirsiniz. Bu yüzden benzerlik taraması işlemi ödevler ve tezler için önem taşımaktadır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top
Open chat
Merhaba.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?