Öncelikle kopya düşürme işlemi için intihal oranı tespit edilmelidir. Tez ve makaleniz için belli programlar ile intihal oranınızı öğrenebilir ve bu konuda gerekli olan intihal düşürme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. İntihal oranınızı üniversitelerde bulunan turnitin programı ile öğrenmeniz mümkün. Kütüphaneler aracılığı ile bu işlem yapılmaktadır.
Benzerlik oranına gelecek olursak benzerlik oranı siteye yüklenen tez ya da ödevinizin başka metin ve ödevler ile yapılan kıyaslamasını ele almaktadır. Burada bir karşılaştırma söz konusudur. Karşılaştırma adı altında benzerlik oranı hesaplanır. Hesaplama işlemi tamamlandıktan sonra listelenerek sizlere verilir. Bu şekilde bir benzerlik raporuna ulaşmanız mümkün.
Benzerlik oranı
Kopya düşürme yapılmadan önce benzerlik oranı şu kadar olacak diyebilmek zordur. Yani benzerlik oranı % 0 da % 50 de çıkabilir. Bu durum ödev ve tezinize göre değişmektedir. Ancak akademik çalışmalarda tabi ki belli bir oran vardır. Bu oran genellikle % 20 olarak karşımıza çıkmaktadır. Genelde % 20’ye kadar bir benzerlik oranı kabul edilebilir. Bunun üstünde bir orana sahip olmak tez sürecinde pek kabul edilen bir durum değildir. Ayrıca % 20 olan oran yüksek lisans tez çalışmaları için geçerliyken doktora tezinde bu oran % 10’dur. Ancak bazı durumlarda bu oran % 0 olarak karşımıza çıkar. Bu ise sizi yanıltmasın yani burada bir hile durumu da olabilir. Öğrenci burada bazı hileler ile tezini yazmış olabilir ve bu da oranlara % 0 olarak yansıyabilir. Kopya düşürme sürecinde tüm bunlara riayet ederek işlemleri halletmenizde yarar vardır.
Şu unutulmamalıdır ki metinlerde bazı kelimeler çok sık kullanıldığı için bile illa ki bu oran % 2 ya da 3 oranlarına çıkmaktadır. Bu yüzden genelde % 0 çıkma gibi bir durum pek olmazr. Hatta kimi zaman bazı yerlerden alınan grafikler ya da çizelgeler kullanıldığı taktirde bu oran % 5’in üzerine çıkabilmektedir.
İntihal-Benzerlik Arasındaki Fark ve Benzerlik Düşürme
İntihal ve benzerlik birbirine yakın olsa da ayrı gruplarda yer alırlar. Kopya düşürme işlemi içinde yer alan benzerlik belli bir konu ile yazılan bezer yönleri ele alır. Ancak intihalde başka bir durum söz konusudur. Burada alınan bir metin direkt kaynak gösterilmeden kullanılmaktadır. Bu yüzden aradaki farkı bilmekte her zaman yarar vardır. Benzerlik durumunda belli bir alıntı yapılmışsa ya da referans gösterilmiş ise o zaman benzerlik oranı da illa ki yüksek olacaktır. Eğer kaynak gösterilmemiş ise o zaman da bu durum net olarak intihale girer. İntihal ve benzerlik raporu çok sık birbiri yerine kullanılır fakat bu çok yanlıştır. Şu bir gerçek ki benzerlik belli bir yere kadar kabul edilir. Ancak intihal oranı % 1 olarak bile kabul edilmez.
Benzerlikte kaynak gösterilerek alıntı yapılır fakat değiştirilmediği için bu durum benzerliğe girer. Kopya düşürme de işte bu noktada devreye girer. Kopya oranını düşürmek için turnitin gibi bir program ile benzerlik raporu almalısınız. Daha sonra ise benzerlik düşürme aşamasına geçilir. Burada gerekli düzeltme yapmak adına uygun kelimeler yer alır. Yani eş anlamlı kelimeler burada tercih edilir. İntihal düşürme işlemi yapılırken tezinizden çok fazla kopmadan ve akışı bozmadan bunu yapmalısınız. Bu sayede tezinizin akışını da korumuş olursunuz. Tez sürecinde kopya düşürme işlemini kontrol etmeli ve fazla çıkarsa müdahale etmelisiniz.